(Familie)­opstellingen

Een opstelling (systemisch werken) is een prachtige manier om inzicht te krijgen in een vraag.
Een vraag kan bijvoorbeeld gaan over een terugkerend thema, een (familie)patroon, diepgewortelde gevoelens (alleen, onzeker, onrust, zwaarte, angst) of een verlangen in jou.

In een opstelling kijken we naar de dynamiek tussen jou en de elementen/personen die jij inbrengt. We gaan op zoek naar ‘dat wat tot nu net toe niet is gezien’ en wat invloed heeft op jouw vraag.
Ik begeleid je intuïtief, afgestemd op jou en de beweging die in het veld ontstaat. Het gaat bij een opstelling niet om het weten of begrijpen van het ‘verborgen verhaal’ maar om het voelen van de ruimte die in jou ontstaat om een nieuwe stap te kunnen zetten. Zonder het verleden of iets te willen veranderen. De beweging ontstaat in het zien, in het er kunnen laten zijn.

Opstelling 1 op 1
Tijdens een coachtraject of bij een afspraak voor een (familie)opstelling maak ik gebruik van de ‘blaadjesmethode’ of van een ’tafelopstelling’. Het mooie van de blaadjesmethode is dat je zelf op elke plek komt te staan en kunt ervaren, kunt voelen, in je lichaam hoe het op die plek is. Je bent als het ware zelf inbrenger en representant. Stap voor stap openen we het veld en volgen de beweging naar dat wat onbewust van invloed is.

Systemisch Lichaamswerk
In een (familie)opstelling stel je de elementen/personen buiten jezelf op en voel/ervaar je wat er in jou gebeurt en welke beweging er ontstaat. Bij systemisch lichaamswerk werken we op de behandeltafel. Liggend kun je soms nog dieper fysieke of emotionele symptomen (of ziekte) voelen. Zo kun je vanuit een vraag of verlangen, via systemisch werk, onderzoeken wat er verborgen ligt onder de symptomen waardoor er meer ruimte kan ontstaan voor jou, om vrij en voluit te leven.

Opstellingen in een groep
Bij sommige complexe vragen is het fijn om met representanten te werken. Je vraagt hierbij mensen uit de groep om een element of een persoon uit jouw systeem van herkomst te representeren. Bij een opstelling met representanten kunnen we kiezen voor ‘de cirkel van de waarheid’ waarbij de representanten zelf voelen dat ze een plek hebben in het veld en deze beweging volgen.
Bij opstellingen in een groep werk ik samen met andere coaches en (ervaren) representanten.

Als jij een (familie)opstelling wilt doen dan kijken we samen naar jouw vraag en naar welke vorm van opstellen hier het best bij past.

 

Willianne van Strijen

Wil je meer over mij, mijn werk- en levenservaring en de opleidingen die ik heb gevolgd weten?